Naast de door het BlueCity Lab gegroeide #CircularChallengeCup wint dit team €5000 om hun circular businesscase uit te werken, plus een werkplek in BlueCity voor hun kersverse circulaire startup!
Om ervoor te zorgen dat jij altijd kan douchen, water kan gebruiken om mee te koken of ergens anders voor te gebruiken is het heel belangrijk dat het water altijd kan blijven stromen. Hoe? Dat gebeurd door het baggeren van de waterwegen. Het baggeren is het weghalen van de bovenste laag slik, modder en plantaardige resten. Maar wat doe je vervolgens met die bagger? Dat vroeg Hoogheemraadschap Delfland zich ook af. Want nu moet voor het vervoer en afvoeren van de bagger net zoveel worden betaald als voor het baggeren zelf.
Woonstad Rotterdam ziet potentie in de circulaire economie, maar staat zelf nog aan de vooravond hiervan. Om deze reden zoekt de woningcorporatie een vernieuwende, circulaire oplossing voor de reststroom Trespa met de hoop zo geïnspireerd te raken met het oog op andere circulaire toepassingen.
Aangezien Forbo graag van bewustzijn naar actie gaat en één van de voorlopers in haar branche binnen circulaire economie wil blijven, zoeken zij een manier om de het gebruikte Marmoleum, de reststroom, te hergebruiken.
Heb je wel eens jouw tapijt of matras naar een milieupark gebracht? Wie weet is dit dan nu onderdeel van de reststroom van gemeente Rotterdam. De eerste reststroom, tapijt, bestaat uit verschillende soorten tapijt waarvan de grondstoffen verschillen maar grotendeels waardevol zijn. Momenteel wordt het droge zowel als het natte tapijt gescheiden om deels hergebruikt te worden voor bijvoorbeeld de productie van autostoelen. Helaas wordt het overige gedeelte verbrand. In tegenstelling tot tapijt wordt de tweede reststroom, natte matrassen, volledig verbrand aangezien het niet mogelijk is om deze op te slaan.Gemeente Rotterdam wil toewerken naar een stad zonder afval en zoekt daarom een circulaire en vernieuwende oplossing voor de verwerking van het tapijt of de natte matrassen. Maar dan wel op z’n Rotterdams; met lef én met elkaar.
Een deel van het restafval bestaat uit vervuilde organische natte fractie: oftewel GFT/E-afval uit de grijze zak. Dit is een zeer gevarieerde reststroom, bestaande uit bijvoorbeeld overblijfselen van jouw pastamaaltijd, aardappel- en appelschillen, koffieprut, theezakjes en resten kaas. Eenmaal in
jouw grijze zak is het vermengd met andere afval, zoals tissues en plastics. Dit materiaal wordt
organisch natte fractie, ONF, genoemd. Momenteel wordt deze reststroom niet gescheiden van het andere afval. AVR acht ditwel mogelijk in de toekomst bijvoorbeeld als extra stap in hun nieuwe scheidingsinstallatie voor het huishoudelijk restafval.
Als jouw auto totalloss is verklaard, mag de auto niet meer worden hersteld, maar moet deze worden verwerkt. Daarom wordt de auto verkocht en vervolgens gesloopt. Dit gebeurt jaarlijksmet maar liefst één op de 35 auto’s en dat is met het grote Nederlandse wagenpark een enorme hoeveelheid materiaal. Gelukkig wordt dit materiaal grotendeels gerecycled, maar wat er nog nauwelijks gebeurt is dat er nieuwe hoogwaardige producten worden gemaakt van oude auto’s. En eigenlijk is dat vreemd, want alle grondstoffen voor een prachtig nieuw circulair product zijn in de auto aanwezig. Van metaal tot nylon, van rubber tot glas. De totalloss auto is een goudmijn voor de circulaire economie. En daarom heeft SustainableInsurance aan hun team gevraagd om te kijken welke kansen zij zien om een hoogwaardig product te maken uit een total loss verklaarde auto.