Tijdens de Eindhoven Circular Challenge 2019 gingen multidisciplinaire teams van high potentials in zes weken aan de slag met een 'waardeloze' reststroom van Catharina Ziekenhuis (residu uit Pharmafilter), gemeente Eindhoven (niet-organische reststroom van afvalverwerk Cure), Archipel Zorggroep (incontinentiemateriaal) en Woonbedrijf/ Baetsen (gasbeton). Locatie: BioArt Laboratories in de Eindhovense bossen.
De Eindhoven Circular Challenge startte op 9 november met een kick-off, waar de bedrijven zich presenteerden en filosoof Lisa Doeland een bespiegeling gaf op het 'monster dat afval heet'. In de weken erna ontwikkelden de teams verschillende oplossingsrichtingen, om vervolgens één oplossing uit te werken tot een businesscase en prototype. Gedurende het traject zijn de teams begeleid door onder andere uitvinder Eibert Draisma, ontwerper Lizanne Dirkx, circular entrepeneur Jonas Martens en Rabobankiers Paul Veendrick en Michel Vedder.
Maandag 16 december vond de Grande Finale plaats. Tijdens deze drukbezochte avond pitchten de teams hun oplossingen en waren ook de prototypes te bewonden. De vakjury bestond uit wethouder Rik Thijs van Eindhoven, Jalila Essaïdi (directeur BioArt Laboratories), Antoine Heideveld (directeur Het Groene Brein) en Sabine Biesheuvel (directeur BlueCity). De prijs? Een circulair kunstwerk door kunstenaar Pleun Moons en een natraject, met daarbij begeleiding door Circular Challenge en een plek bij BioArt Lab om het product door te ontwikkelen.
Na wijs beraad riep de jury uiteindelijk team-Cellulose Factory uit tot de winnaar. Dit team is aan de slag gegaan met het residu dat overblijft in het Pharmafilter van Catharina Ziekenhuis. Het Pharmafilter zuivert het ziekenhuis-afval, zodat dit niet verzegeld hoeft te worden afgevoerd, maar 'gewoon afval' wordt. In het filter blijft een residu achter dat voor een groot deel uit cellulose bestaat. Het team combineert de cellulose met een bio-afbreekbare binder en perst dit vervolgens tot een nierschaal, één van de meest gebruikte artikelen in een ziekenhuis. Zo wordt het afval van Catharina Ziekenhuis on site in de Cellulose Factory verwerkt tot een veelgebruikt artikel in het ziekenhuis zelf.
Team-Woonbedrijf/ Baetsen had gasbeton als reststroom, een materiaal dat geweldige eigenschappen heeft (licht, sterk) en ook een nadeel: het lekt sulfaat. Het team heeft dit nadeel ingezet als kracht voor hun product en maakt een daklaag voor groene daken. Planten groeien immers goed op sulfaat!
Team-gemeente Rotterdam is aan de slag gegaan met plastics die overblijven bij afvalverwerker Cure. Op basis van een mono-plastic hebben zij een Eindhovense variant op het Amsterdammertje gemaakt: de Nog. De Nog is lichtgevend, gemaakt van Eindhovens plastic afval en zorgt letterlijk voor de zichtbaarheid van het plastic-probleem naar Eindhovenaren toe.
Team-Archipel Zorggroep had de ontzettend lastige reststroom incontinentiemateriaal. Het team heeft een biologisch afbreekbaar alternatief voor incontinentiemateriaal ontwikkeld die beter draagt, mooier eruit ziet en circulair is. Uiteindelijk kan op basis van dit gebruikte incontinentiemateriaal vruchtbare aarde worden gemaakt.