start-up

2017

Blue Roof

Roostergoed? Dat is het grovere materiaal dat mensen door het riool spoelen en dat op de afvalwaterzuiveringen achter de roosters blijft hangen, zoals maandverband, condooms en reinigingsdoekjes. Bij de afvalwaterzuivering Kralingseveer alleen al wordt jaarlijks rond de 130.000 kilo roostergoed gewonnen. Dat wordt tot op heden verzameld en verbrand, en draagt op die manier flink bij aan de luchtvervuiling. Een mooie uitdaging dus!

Anne Korthals over hun circulaire start-up: “Een grote bak vol grijze smurrie… dat troffen we aan op onze eerste werkdag. Nooit gedacht dat we daar daadwerkelijk een tof product uit zouden kunnen destilleren. Dat was dan ook direct een goede les: elk materiaal, hoe vies of gek ook, heeft bijzondere eigenschappen. En waar unieke eigenschappen zijn, is ook unieke waarde. Wat ons opviel: het absorberende vermogen en de verschillende meststoffen die in het materiaal aanwezig waren. We zijn gaan kijken waar deze kwaliteiten goed van pas zouden komen. Onze conclusie: planten doen het goed op materialen die vocht vasthouden en meststoffen bij zich dragen. Van daaruit ontwikkelden we het idee, de business case en het prototype voor ons product: een tegel van roostergoed, die te gebruiken is op een groen dak en daar een niet-duurzame substraatlaag vervangt. Op deze tegels groeien de planten. Tegelijkertijd neemt de tegel veel vocht op, waardoor het riool ontzien wordt. Dat is nodig, omdat er met zware regenval veel druk op het riool komt te staan – en juist dan komt al dit roostergoed vrij.”

Door het winnen van de BlueCity Circular Challenge werkt BlueRoof tegenwoordig voor het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.


“Elk materiaal, hoe vies of gek ook, heeft bijzondere eigenschappen. En waar unieke eigenschappen zijn, is ook unieke waarde.” - Anne Korthals, BlueRoof (winnaar Circular Challenge 2018)

ALLE RESULTATEN